Адна з галоўных задач, пастаўленых перад беларускім АПК, напоўніць унутраныя прылаўкі, у тым ліку прадукцыяй жывёлагадоўлі. Пры гэтым, апроч насычэння айчыннага рынку і нарошчвання экспартнага патэнцыялу, неабходна працаваць над зніжэннем сабекошту прадукцыі. Так, гаворка ідзе аб інтэнсіфікацыі галіны. Сярод прыманых мер – удасканаленне кормавытворчасці, зніжэнне корму за кошт больш актыўнага выкарыстання мясцовых рэсурсаў. Так як імпартнае сыравіна не кожнаму гаспадару даступна перш за ўсё па цэнавым фактару, ёсць выдатная альтэрнатыва – арганічныя сапрапелі месцанараджэння «Ухоўда» Пружанскага раёна, здабычай якіх займаецца АДА «Аграсемпрадукт».
Апытанні праводзіліся РУП «НПЦ НАН РБ па жывёлаводству» ва ўмовах школы-фермы па жывёлагадоўлі ГП «ЖодзінаАграПлемЭліта» Смалявіцкага раёна. Кіраваў даследаваннямі загадчык лабараторыі кармлення свіней кандыдат сельскагаспадарчых навук
Линкевіч Сяргей Аляксандравіч. Для эксперыменту былі вызначаны тры групы беларускай мясной пароды: парасяты-вылучнікi
(Табліца 1), парасяты на дагадоўваннi
(Табліца 2) і маладняк свіней на адкорме
(Табліца 3).